четвртак, 13. фебруар 2014.

Vitamin mladosti i lepote - MSM

Jedan od najvažnijih nutrijenata u našem telu je biološki aktivan sumpor. Zbog uveliko osiromašenog tla na kojem rastu biljke te zbog povećane konzumacije ind. procesirane hrane, bez obzira da li održavali zdrave prehrambene navike ili ne, većini u prehrani i organizmu hronično nedostaje ovog važnog minerala. On omogućuje i podupire normalnu funkciju gotovo svih tkiva u telu. Kako starimo hrana osiromašena vitalnim hranljivim tvarima, nedostatak sumpora i nakupine lošeg kalcijuma u telu stvaraju pojavu ukočenosti, doprinose sveopstem manjku fleksibilnosti i stvaranju upalnih artritičnih stanja te generalno doprinose bržem starenju našeg tela.

Šta je MSM?
MSM (Methylsulfonylmethane) je vrsta organskog sumpora prirodno prisutnog u svakom živom biću. Nalazi se i u voću, povrću i žitaricama - poput npr. Aloe Vere, spiruline, maca praha, češnjaka, luka, rotkvica, bundevinih semenki, kelja, brokule, kupusa itd. 
Ovaj oblik sumpora bele je boje i blago gorkastog okusa. Nema veze sa sulfitima, koji su žute boje i jaki su iritanti. Osim što je odličan izvor biološki raspoloživog sumpora, MSM je (kao što i samo ime upućuje) darovatelj metilne grupe koja predstavlja ključnu kariku u procesu čišćenja jetre i dovođenja hormona u ravnotežu.



Šta je kalcifikacija?
Kalcifikacija je definisana kao akumulacija kalcijevih soli u našem telu - mekim tkivima, krvožilnom sistemu, zglobovima, endokrinim žlezdama (štitnjača, hipofiza). Iako je kalcifikacija normalan proces potreban za formaciju kostiju, problem nastaje kada dođe do njegovog abnormalnog nakupljanja. Ovo dalje uzrokuje brojne zdravstvene probleme poput: plaka u krvožilnom sistemu, bubrežnih kamenaca ili reumatičnih i artritičnih stanja koja dalje vode do teških degenerativnih bolesti.
Poslednjih godina, s prodorom velikog broja prirodnih dodataka prehrani i superhrane na svetsko tržište, MSM je pobudio opstu pažnju javnosti. Zbog mnogobrojnih kvalitetnih osobina, prepoznat je kao vrhunski dodatak za dugovečnost, lepotu i očuvanje zdravlja. Stvorio je reputaciju moćnog generatora antioksidanata koji se efikasno odupiru mogućnostima nastanka oksidativnog oštećenja i naticanja kao posledicama nastalih nakon napornog vežbanja i drugih fizički intenzivnijih aktivnosti.

Neke od brojnih dobrobiti MSM-a su:
  • Zbog prisustva sumpora podstiče proizvodnju kolagena, keratina i elastina u koži dajući i vraćajući koži elastičnost, tonus. Posledica starenja je upravo i smanjena proizvodnja ove ključne vezivne i elastične komponente, koja kožu održava mladolikom i zategnutom. Viseća, suva i ispucala koža prepuna bora simptomi su nedostatka kolagena. MSM zajedno sa vitaminom C pomaže u izgradnji novih i zdravih tkiva, normalizuje stvaranje kolagena i znatno podmlađuje izgled kože, bilo da se radi o strijama, celulitu, borama ili aknama.
  • MSM vraća snagu mišićima, kostima, zglobovima, staničnim membranama i poništava uticaj slobodnih radikala.
  • Potiče fleksibilnost zglobova, tkiva i krvnih žila. Razbija nakupine kalcij fosfata, glavnog uzročnika mnogih degenerativnih i kardiovaskularnih bolesti. MSM je jako učinkovit u rešavanju nefleksibilnih zglobova. Nefleksibilnost zglobova usko je povezana sa akumulacijom lošeg kalcija (kalcij fosfata, kalcij karbonata) u našim zglobovima. MSM dekalcificira, tj. rastapa nakupine lošeg kalcija u zglobovima, tkivima i krvnim žilama (plak) pretvarajući netopiv “loš kalcij” u kalcijev sulfat, koji je topiv i lako se izlučuje van iz organizma. 
  • Jedna od možda najznačajnijih karakteristika je sposobnost MSM-a da pročisti i detoksikuje telo. MSM utiče na staničnu stjenku, čineći naše stanice i tkiva propusnijima. Propusnost staničnih stjenki dopušta toksinima i akumuliranim metaboličkim otrovima da izađu van iz stanica, dok s druge strane omogućuje esencijalnim hranljivim nutrijentima i vodi da uđu u stanicu, hraneći je i hidratizirajući. 
  • Jača kosu i nokte jer sumpor podupire proizvodnju kolagena i keratina - proteina koji su od velike važnosti kada je reč o izgradnji noktiju i kose. To opravdava njegovu titulu minerala lepote! Čini nokte jačima, a kosu gušćom i čvršćom.
  • Bilo da je reč o bolovima u mišićima, istegnuću ili nekom prelomu, MSM eliminise otpadne tvari na staničnoj razini poput laktične/mlečne kiseline, koja uzrokuje bol u mišićima, te ubrzava zaceljivanje rana i ozleda. Dakle, daje telu više vremena za izgradnju novih stanica i tkiva, bilo da se radi o mišićima ili kostima.
  • Povećava razinu energije jer pospešuje i ubrzava detoksikaciju organizma, pa telu treba manje vremena da se bavi eliminacijom akumuliranog otpada što mu ostavlja više vremena za regeneraciju i dnevne aktivnosti. Uz to, MSM povećava efikasnost apsorpcije nutrijenata iz probavnog trakta pa telo troši manje energije kod samog probavljanja hrane. Ovo predstavlja veliku razliku, pogotovo ako znamo da telo dnevno troši čak 70-80% svoje energije samo na probavljanje unešene hrane.
  • MSM ima snažno protiv upalno delovanje jer učinkovito eliminise nakupine otpada iz svih delova tela. Da li ste znali da je stanje pretilosti ili viška težine odraz jakog upalnog procesa u telu? Kada se organizam nosi s upalnim procesima, ne uspeva efikasno se rešiti toksina i metaboličkih bioprodukata van iz tela i zato ih skuplja i pothranjuje u mastima. U tom obliku oni predstavljanju manju opasnost za vitalne organe. Sumpor smanjuje upalne procese i podstiče otpuštanje tih duboko pohranjenih i zarobljenih toksina, rešavajući telo edema i neželjenog viška kila. Ova protiv upalna svojstva se odnose i na upalna stanja u zglobovima, posebno kod problema osteoartritisa i reumatoidnog artirisa - degenerativnog oboljenja za koje mnogi tvrde da je upravo rezultat kronične upale i otvrdnuća, odnosno kalcifikacije zglobova.
  • Regulise nivo natrija i kalija u organizmu, stabilizuje nivo šećera u krvi, rešava problem alergija, kroničnog umora i jača rad čitavog imunog sistema. 

Kako koristiti MSM?
MSM ima jaka detoksiikujuca svojstva i zato s njegovom upotrebom treba krenuti postupno, možda najbolje par dana sa po pola čajne žličice (1.5-2g) dnevno, koju možete razmutiti u vodi, vodi s limunom, svežem soku ili “smoothiju”.
S obzirom da  je najbolje iskoristiv kada se pije uz vitamin C, bilo bi ga možda najbolje piti u limunadi, fermentiranim napitcima, “smoothiju” uz dodatak višanja, goji bobica ili nara.  Ako ste u mogućnosti možete ga kombinovati i sa superhranom u prahu - poput camu camu ili graviola praha, koji su vrlo potentni izvori vitamina C i antioksidanata te omogućuju efikasnu apsorpciju i maksimalnu iskoristivost MSM-a u tijelo.
Nakon nedelju dana možete dozu MSM-a povećavati na 3-6g dnevno, pa sve dok postupno ne dođete do 10-15 g dnevno. Naravno, veće količine MSM-a preporučaju se onima sa većim zdravstvenim poteškoćama ili kao potpora zaceljivanju rana. Treba napomenuti da ne podnose svi jednako dobro MSM i da neki neće niti moći tolerisati veće doze. Upravo iz tog razloga krenite postupno i dajte telu vremena da se navikne.
Tipični detoksikacijski simptomi koji se mogu javiti prilikom uzimanja MSM-a slični su uobičajenim detoksikacijskim simptomima poput: jedne opće slabosti, mučnine, glavobolje, povraćanja,  gastro-intestinalnih/probavnih previranja, proliva, umora, slabosti u mišićima i izostanka apetita. Možete osetiti i bolove u zglobovima ili drugim delovima tela koji su vam i inače problematičnije naravi. Važno je da znate da je to normalan deo procesa koji će proći nakon nekih 2-3 dana.
U to vreme bilo bi najbolje kompletno se posvetiti ovom procesu čišćenja i što više se odmarati kako bi pomogli telu da što lakše prođe kroz ovu fazu krize. Pijte svakako puno tekućine, najbolje lekovitih biljnih čajeva i čiste vode, praktikujte suvo četkanje kože, okupajte se u Epsom/gorkoj soli (magnezij hloridu) i izbegavajte krutu hranu, posebno ako telo ne iskazuje prirodnu potrebu za jelom. Sve ovo će ubrzati proces i ubrzo ćete biti kao novi. No, ako simptomi postanu za Vas prejaki i teško ih podnosite, bilo bi dobro da smanjite dozu i date svom telu više vremena za adaptaciju.

Zato je važno kada ga kupujete da bude čist, bez ikakvih primesa i da je biljnog porekla.

Urednica Holističke srijede na Sirovahrana.hr,
Dorina Grgin

Sta sam primetila od kada ga koristim? 
Odmah da kažem da imam prirodno gustu kosu i jake nokte tako da nisam primetila neku razliku u tom smislu ali sam zato primetila da podstiče proizvodnju kolagena, koža je lepša, zategnutija, a telo čvršće. Mislim da ću ga koristiti jos neko vreme... par meseci ili godina :))





Нема коментара:

Постави коментар